Korujen hoito- ja puhdistusohjeita


Hopeakorut


- Hopeakorut voivat tummua käytössä. Aloita korun puhdistaminen pesemällä irtolika pois miedolla saippuavedellä. Pieniin koloihin voit käyttää vauvojen hammasharjaa, tai muuta pientä pehmeää harjasta. Tummentuneen hopeakorun voit puhdistaa kaupasta sekä kultasepänliikkeistä saatavilla hopeanpuhdistusaineilla. Hyvin useasti nämä ovat nestemäisiä ja korut kastetaan nopeasti puhdistusainepurkkiin. Muista noudattaa käyttöohjeita, sillä aineet ovat voimakkaita.

-Jos korussasi on patinoituja kohtia, voit kastaa korun nopeasti aineessa ja huuhdella heti. Toista tarvittaessa. Jos korun jättää pidemmäksi aikaa nesteeseen vaikutusajan tehostamiseksi, voi hyvin olla että korusta häviää samalla myös patinointi

-Jos haluat olla tarkkana, niin varo puhdistusaineen joutumista helmille ja korukiville. Helmien pintaa aineet saattavat alkaa vaurioittamaan, ja joillekin kiville voi aiheutua värimuutoksia. Tällaiset korut ja korujen osat voit puhdistaa kastamalla puhdistusainetta esim. pumpulipuikolle, jota sitten pyörittelet ympäri korua, varoen kiviä.

-Älä puhdista hopeakoruja hammastahnalla, vaikka olet ehkä kuullut sen toimivan. Hyvin useasti hammastahnoissa on mukana hiovia ainesosia, jotka sitten naarmuttavatkin korun pintaa muun ohella

-Muista suojakäsineet ja hyvät huuhtelut_


Helmikorut

Aidot luonnonhelmet pitävät vedestä. Helmikorut voit pestä haalealla vedellä käsissä, tai laittaa helmet vaikka pakastusrasiaan, jotta ne eivät putoaisi. Jos helmissä näkyy selkeästi irtolikaa, sekoita helmille valmiiksi hyvin mieto saippuavesi, jossa voit helmiä hetken pitää. Huuhtele helmet hyvin, ettei helmiin eikä punontasilkkiin jää saippuajäämiä. Oikaise kostea helminauha suoraksi, mutta älä venytä tai vedä sitä, sillä helminauha löystyy jos se on punottu helmisilkkiin. Anna sen sijaan helminauhan kuivua rauhassa tasaisella pinnalla, esimerkiksi pehmeän pyyhkeen päällä.


Puukorut

Puukorujen puhdistus kannattaa tehdä varoen, sillä ne eivät varsinaisesti kestä vettä. Puhdista irtolika kevyesti taputtamalla. Koita poistaa lika ensi pyyhkeellä tms, ennenkuin päätät kastella korun. Tarvittaessa kasta koru nopeasti vedessä. Anna kuivaa rauhassa ennen uudelleenkäyttöä


Teräskorut ja ketjut

Käytä puhdistukseen mietoa saippualiuosta, korujen voit antaa liota hetken. Poista irtolika pehmeällä harjalla harjaamalla. Hopeanpuhdistusaineesta ei varsinaisesti ole apua teräksen kiillotuksessa Teräskorujen naarmuja ei itse saa kovinkaan helposti hiottua pois, mutta kultaseppä oikeilla työkaluilla voi sen tehdä.


Kultakorut

Kultakoruista ei saa naarmuja hiottua pois itse, mutta irtolika kannattaa niistä aina yrittää saada pois. Kaulakoruihin pääsee kertymään ihon rasvoja, kemikaaleja esim. hiuslakasta ja pölyä. Sormuksiin taas helposti kertyy käsirasvaa, saippuaa, multaa, taikinaa..  Joskus jos kaulakoru yhtäkkiä alkaa aiheuttaa kutinaa, tai sormuksen kohdalle sormeen ilmestyy punoitusta, ovat melko varma merkki siitä, että  korut on syytä puhdistaa tai käydä puhdistuttamassa. Kultakorut voi antaa liota ja puhdistaa saippualiuoksessa. Ketjut kuumassa fairyvedessä ja sormuksetkin voi tarvittaessa antaa liuota yön yli. Puhdista irtolika pienen pehmeän harjan avulla, erityisesti sormuksen sisäpinnoilta ja timantti-istutusten sisäpuolilta, sillä näihin irtolika usesti pääsee kertymään. Desinfioi halutessa. Muista varoa helmiä ja herkkiä kiviä, kysy tarkempia neuvoja puhdistukseen kultasepältä. 

Valkokultakorut voit puhdistaa samoin. Jos valkokultakorun pinta näyttää kellastuneen, se tarkoittaa rodinointipinnan pois kulumista. Rodinointia ei voi itse tehdä,  mutta voit viedä korun kultasepälle tai kultasepänliikkeeseen, jossa koru kiillotetaan ja rodinoidaan uudelleen. Tämän jälkeen koru on kuin uusi.


Timanttikorut

Timanttikorut kannattaa käydä huoltamassa sekä tarkistuttamassa säännöllisesti, jopa 1v välein. Halutessa kultaseppä tarkastaa mm. timanttien kiinnityksen ja varmistaa että ne pysyvät paikoillaan. Useasti huollon tarpeeseen havahdutaan vasta sitten, kum koru on mennyt rikki tai timantteja on pudonnut.